Skip to main content

Anne Verbeeck van Red Zebra (leiderschap & transities) / Veiligheid Voorop & Joyce Beekman van Paltrock brachten samen een bezoek aan Dirk den Ottelander (HSE manager a.i.) bij Recticel. Dit in het kader van Veiligheid Voorop. Veiligheid Voorop richt zich op vier thema’s om de veiligheidscultuur- en prestaties binnen de BRZO-bedrijven verder te verbeteren. Dat zijn betrokken leiderschap, veiligheid in de keten, excellente veiligheidbeheerssystemen en regionale veiligheidnetwerken. De branches rapporteren jaarlijks over hun veiligheidsprestaties aan Veiligheid Voorop. 

Dirk leidt de Masterclass Veiligheid BZW voor de regio Zuid-West Nederland en heeft daarvoor veel te maken met Anne van VV. Anne en Dirk zitten in hetzelfde netwerk en kunnen samen dus veel betekenen voor de veiligheid in Nederland. Het leek Paltrock HSE dan ook een interessant idee om beide experts naar de veiligheidsproblematiek van Recticel te laten kijken.

Exotherme reactie

Recticel is een Belgische beursgenoteerde groep gespecialiseerd in producten op basis van polyurethaanschuim. De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot de oprichting van de Koninklijke Buskruitfabriek Cooppal in 1778 in Wetteren. In Kesteren maakt men matrassen uit polyurethaanschuim. Dit is is een chemisch proces waarbij chemicaliën gemengd worden en een reactie ontstaat. De stoffen die hierbij gebruikt worden zijn isocyanaten & polyol (alcohol). Het grootste gevaar is dat er een exotherme reactie ontstaat, dus dat er door reactie lokaal heel veel warmte ontstaat, net als hooibroei. Dit komt gelukkig niet heel vaak voor. 

BRZO en schuimblokken

Anne en Dirk inspecteren de grote schuimblokken bij Recticel

De schuimblokken die ontstaan zijn 26 meter lang. Zij worden gedurende enkele dagen opgeslagen om af te koelen. Vervolgens worden ze gesneden en verwerkt tot eindmatras. In het BRZO gedeelte waar het schuimblok gemaakt wordt werken ongeveer 10 medewerkers. In het gedeelte waar de matrassen samengesteld, gelijmd en verpakt worden, werken ongeveer 300 (voornamelijk Poolse) medewerkers. Hier is een groot risico op vallen, struikelen en klem komen te zitten. Ook zijn er veel heftruckbewegingen. Voor Dirk en Recticel liggen hier voldoende uitdagingen. 

TDI’s & MDI’s

Anne en Dirk hebben samen in de keuken gekeken bij Recticel. Op de eerste locatie worden de matrassen van Recticel gemaakt. Deze locatie is BRZO door de hoeveelheid TDI’s & MDI’s die hier worden opgeslagen en verwerkt voor het productieproces van de schuimmatrassen. Op locatie 2 worden werkzaamheden verricht als samenstellen, lijmen, inpakken, verpakken & verzendklaar maken van matrassen. Op deze locatie heb je als HSE expert veel te maken met transportbewegingen, machineveiligheid en de klassieke arbo veiligheid.

Anne: ‘Dit smaakt naar meer! En ik weet zeker dat als we dit soort ‘toegepaste kennisuitwisseling’ zouden faciliteren het onderlinge begrip en respect voor elkaar zou toenemen. Voorwaardelijke pijlers voor het wederzijds vertrouwen dat zó noodzakelijk is voor een constructieve veiligheidscultuur. Dus… meer bij elkaar over de vloer!’