Skip to main content

Paltrock HSE op IJsland

By 10 mei 2019mei 13th, 2019Nieuws

Paltrock op IJsland – dag 2

GEOTHERMAL EXHIBITION – HELLISHEIDI GEOTHERMAL PLANT

Een drukke maar zeer inspirerende 2e dag. We begonnen in de Geothermal Exibition – Hellisheidi Geothermal Plant. Meer dan 70% van IJslands energieconsumptie wordt opgewekt door geothermische energie – dat is het hoogste percentage ter wereld! Deze centrale maakt gebruik van actieve vulkanen om 2300 gigawatt per jaar aan elektriciteit op te wekken. Dit is 3x de energie die alle huishoudens in IJsland bij elkaar gebruiken. Het is bovendien duurzaam, de geothermische energie wekt zichzelf op. Iõa Brá Vilhjálmsdóttir gaf een presentatie over de veiligheid en gezondheid in deze centrale. Een van de grote risico’s hier is de blootstelling aan H2S gas.

FRIDHEIMAR TOMATENKAS

Dit is een tomatenkwekerij waar je ook heerlijk kunt eten. De pot schaft tomaat, uiteraard. Ook hier wordt gekweekt met geo thermische warmte. De bijen die ze gebruiken komen uit Nederland

STROKKUR & GEYSIR

De geisers Geysir en Strokkur liggen in een 6 km2 geothermisch zeer actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland. Geysir komt van gjosa, wat ’spuiten’ betekend. Deze geiser is helaas niet meer echt actief, men gooide er jarenlang zeep in om hem te laten spuiten. De Strokkur daarentegen spuit elke 5 tot 8 minuten zijn water 20 meter omhoog! In de onmiddellijke omgeving van deze beide geisers liggen meerdere heetwaterbronnen die blauw gekleurd water hebben. Dit wordt veroorzaakt door silicaten. 

 

GULFOSS

De Gullfoss is een waterval in de Hvítá (Witte rivier) in zuid IJsland. Het is een van de mooiste watervallen van IJsland. De waterval ligt een kleine 10 km ten oosten van Geysir. Het in de kloof neerstortende water zorgt vrijwel altijd voor een grote hoeveelheid stuifwater die, prachtige regenbogen veroorzaakt. Vandaar de naam: Gouden waterval.

Paltrock op IJsland – dag 3

ZODIAC TOUR FJALLSÁRLÓN

Dag 3 begint met de Zodiac Tour Fjallsárlón. Fjallsárlón is een gletsjermeer en hoort bij IJslands grootste gletsjer, de Vatnajökull. De gletsjer heeft een oppervlakte van -/+ 8100 km2 en is daarmee één van de grootste van Europa. Hij bedekt hiermee 8% van het areaal van IJsland met een ijskap tot wel 1000 meter dikte. De gletsjer maakt onderdeel uit van het nationale park Vatnajökull. Veel ijsbergen hier, die afbreken en in het water vallen

TOAST OP 5 JAAR PALTROCK

Na de boottocht op naar het Glacier Fosshotel voor een heerlijke lunch. Daar gaf Joost Kooren onder het genot van een glaasje champagne een mooie speech over de afgelopen 5 jaar van Paltrock. Van de uitdagingen in het begin tot de mooie club mensen die nu samen Paltrock HSE vormen en zijn. Proost! Op naar de volgende 5 jaar.

GLACIER WALK

De rest van de dag stond in het teken van een lange wandeling over een heuse gletsjer, de Vatnajökull. Deze gletsjer is een uitloper van de Mýrdalsjökull, de op drie na grootste gletsjer IJsland. De ijskap van de Mýrdalsjökull ligt op de vulkaan Katla, die volledig onder het ijs verscholen ligt. De krater van de Katla heeft een diameter van 10 km. De hoogste toppen van de Mýrdalsjökull bereiken een hoogte tot 1493 meter en de totale oppervlaktevan de ijskap is ongeveer 595 km². Helaas heeft ook deze gletsjer te lijden onder de opwarming van de aarde. Het ijs wordt met het jaar minder. We zijn enorm dankbaar dat wij dit mooie schouwspel met elkaar mochten bewonderen.

     

 

Paltrock op IJsland – dag 4

REYNISFJARA BLACK SAND BEACH

   

Dag 4 is onze laatste dag op IJsland. We beginnen op Reynisfjara Black Sand Beach, het zwarte strand met mooie basaltformaties en grotten. Hier vind je ook ondiepe, door erosie ontstane grotten die alleen te zien zijn bij eb en een rustige zee. Dit gebied staat bekend om zijn vele vogels, waaronder papegaaiduikers, noordse stormvogels en zeekoeten.

SKÓGAFOSS WATERVAL

De Skógafoss, bij het plaatsje Skógar, is een waterval van 60 m hoog en 25 m breed. Omdat IJsland omhoog wordt getild, heeft de kustlijn zich teruggetrokken na de laatste ijstijd. Daardoor zijn hier kliffen achtergebleven waar nu de Skógafoss van af stroomt. Volgens een oude legende is hier een kist met goud verborgen. 

 

AFDALING IN ÞRÍHNÚKAGÍGU VULKAAN

Dit is de enige plek ter wereld waar je in een vulkaan kan. En er weer levend uitkomt. Met een glazenwassersliftje zak je hier 120 meter in de vulkaan. De rit met het liftje was als spannend maar om hier op de bodem van de vulkaan rond te lopen is spectaculair. De Þríhnúkagígur (krater met drie pieken) is een slapende vulkaan die zo’n 4.000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten.

   

In het Nederlands betekent Þríhnúkagígur ‘driekegelige krater’. Onder 1 van deze 3 kegels bevindt zich de lege magma kamer. De magmakamer wordt gezien als het hart van de vulkaan. Deze is gevuld met vloeibaar gesteente dat zich een weg probeert te zoeken naar de oppervlakte. Als dat zover is vindt er een uitbarsting plaats. In de meeste gevallen is de krater na de uitbarsting afgesloten met koude, harde lava. Maar hier niet. De magma heeft zich na de uitbarsting teruggetrokken naar elders in de aardkorst. Hierdoor is een open ruimte ontstaan binnenin de vulkaan. Daardoor kan je in de vulkaan.

AFSLUITEND DANKWOORD

  

De trip naar IJsland was in alle opzichten inspirerend en zeer geslaagd. Uiteindelijk kreeg het management een bijzonder cadeau als aandenken: plexiglazen plaat met ons wapen in tin gegoten.Paltrock HSE dankt alle medewerkers voor hun inzet van de afgelopen 5 jaren en het avontuur dat wij met elkaar mochten beleven op IJsland! Op naar de komende 5 jaar!