Skip to main content

Paltrock & Micoll – Jordanië reis / dag 4

By 21 april 2023Nieuws

Dag 4! Deze ochtend vroeg vertrokken uit de Wadi Rum woestijn met een kleine zandstorm waar we doorheen moesten. Dit leverde prachtige plaatjes op. Wij vervolgden onze weg weer met de bus om naar de stad Madaba te gaan.

Madaba is een bruisende stad die vooral bekend staat om haar artistieke schoonheid. Versierd met mozaïeken uit het Byzantijnse Rijk is Madaba een kleurrijke stad met een rijke geschiedenis. Omdat Madaba een vrij kleine bevolking heeft, ademt het eerder de sfeer uit van een grote markt dan van een stad. Madaba dateert van ongeveer 4500 jaar geleden. Hoewel er van het vorstelijke verleden van de stad nog maar weinig over is, zijn er nog enkele kerken en paden met overblijfselen uit het Byzantijnse tijdperk. De mozaïeken die deze oude gebouwen sieren bezorgden Madaba de naam ‘Stad van de mozaïeken’. Trekpleister is de St. Joriskerk. Op het mozaïek in deze kerk staat de oudste kaart van Palestina afgebeeld.

     

     

De berg Nebo is een heilige berg in Jordanië van bijna 817 meter hoog. Vanaf de top van de berg kunnen bezoekers op een heldere dag de Dode Zee, Bethlehem en zelfs Jeruzalem zien. De berg Nebo heeft een grote religieuze betekenis omdat men gelooft dat dit de plaats is waar Mozes op stond om het heilige Beloofde Land te zien voordat hij stierf. Volgens het boek Deuteronomium stierf Mozes op de berg Nebo en werd hij begraven in Moab. In de vierde eeuw bouwden Egyptische monniken op de bergtop een klein klooster ter nagedachtenis aan Mozes. Deze kerk werd vervolgens in de vijfde eeuw verbouwd tot een basiliek. De basiliek staat nog steeds op de berg Nebo en bevat een fascinerende collectie Byzantijnse mozaïeken.